Emise – badatelský kroužek ve znamení fyziky

Ve středu 24. dubna 2019 se na půdu Slezského gymnázia vydali opět žáci devíti vybraných základních škol z Opavy a přilehlého okolí (Štítina, Kravaře), aby se dověděli něco nového, něco si vyzkoušeli, a tak rozšířili své obzory v oboru, který se jmenuje fyzika. Probíhal totiž letos již čtvrtý fyzikální badatelský proužek pro emisaře.

Pro žáky byla připravena čtyři stanoviště, ve kterých postupně vyzkoušeli své znalosti z mnoha oborů fyziky. Na prvním z nich zjišťovali, jestli se bílé světlo skutečně skládá z barevných složek a vyrobili si inverzní duhu, kterou si odnesli s sebou a mohli ji svým spolužákům předvést. Na druhém stanovišti s názvem „obalové nadělení“ si vypočítali, kolik je v ČR ročně spotřebováno hliníku na výrobu plechovek piva a jak se takovéto plechovky vlastně vyrábějí, změřili, jak je silný plech, z něhož se tvoří atp. Překvapilo je, že jen na pivní plechovky se ročně spotřebuje téměř 5000 tun hliníku a že většina z něho se nevrací zpět k výrobcům, ale končí v lese, na polích, nebo ve směsném odpadu. Rovněž se na příkladu firmy Coca Cola společně zamýšleli nad ne/nutností generovat stále nový a nový plastový odpad, kterého je už několik let v oceánech více než ryb. Na třetím stanovišti si ukázali video s kvantovou levitací a pak si sami vyzkoušeli, jak může taková zjednodušená verze levitátoru fungovat. Někdy stačí najít správně těžiště a pak vám stačí dvě vidličky… Na posledním stanovišti s názvem „ping pongová kouzla“ objevovali krásu obtékání vzduchu, sílu podtlaku, atmosférickou tlakovou sílu a povrchovou vrstvu kapalin.

Po devadesáti minutách strávených s fyzikou odcházeli s úsměvy na tváři a to je pro nás, kteří pro ně naše stanoviště chystáme, ta největší odměna. V červnu ještě přijdou na chemii a tím bude letošní kroužkový maratón emisařů pro ZŠ uzavřen. A v září (snad) zase nanovo.

Mgr. Radim Frič

Kategorie: Emise, Fyzika, Projekty

Tento web používá cookies k rychlejšímu načítání obsahu a pro počitadlo návštěvnosti. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close