Den s anglickou a francouzskou kuchyní

Na předposlední den školního roku, 29. června 2017, nabídlo Slezské gymnázium svým žákům výběr z mnoha typů aktivit. Jednou z nich bylo i dopolední vaření s tematikou anglické a francouzské kuchyně.
Zahájili jsme snídaní, k níž jsme si dali francouzský croissant, ale také anglický suchý toust s pomerančovou marmeládou. Všechno jsme zapili silným anglickým čajem, ti odvážnější si troufli i na variantu s mlékem. Spokojeně nasnídaní jsme se pustili do přípravy cheesecaku. Rozdělili jsme si úkoly – někdo drtil sušenky, jiný šlehal krém. Není tedy divu, že za půl hodiny se nás výtvor již chladil v ledničce a čekal na svou chvíli.
Hlavní náplní dopoledne byla ale příprava oběda. Prvním chodem se stala francouzská polévka původem z Bretaně. Zásadními surovinami jsou pórek, treska, smetana a cidre. Mezitím se další skupinky pustily do realizace druhého chodu. Tím byl anglický Shephers´s Pie. Jeho příprava vyžaduje mnoho jednotlivých kroků – mletí masa, strouhání sýra, přípravu bramborové kaše, restování cibulky, zalévání vývarem atd. Společnými silami jsme opět všechno zvládli. Aby nám nedošly síly, zásobovala nás francouzská sekce výbornými crêpes, neboli francouzskými palačinkami.
O půl dvanácté jsme mohli servírovat. Ačkoli některé chutě byly pro české jazyky nezvyklé, o úspěchu dopoledne hovoří fakt, že téměř nic z navařených jídel nezbylo. Oběd jsme „zazdili“ vychlazeným cheesecakem a o zážitek bohatší odešli domů připravit se na poslední školní den.

Mgr. Zdeňka Morcinková

17_06_29 Den s anglickou a francouzskou kuchyní

Kategorie: Cizí jazyky

Tento web používá cookies k rychlejšímu načítání obsahu a pro počitadlo návštěvnosti. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close