Na vlně fiesty

Placka
Ta španělská se jmenuje tortilla de patatas a je z brambor. Někdo by řekl bramborový placek, nebo mexické tacos, ale to by se Španělé urazili. Jde totiž o delikatesu, kterou hned tak v restauraci nedostanete. Složení autentické tortily je jednoduché: brambory, cibule, vajíčka, sůl a samozřejmě olivový olej. Tajemství spočívá v technice krájení brambor, v neustálém otáčení tortily a péči o ni. U nás ve škole, konkrétně ve skupinách 1A1 a 1A2, se tak škrábaly brambory, krájely na lupínky, smažily, míchaly s vajíčky a znovu smažily, až z jednoduchosti vznikla fritada. Po hodině usilovné práce přišel zasloužený výsledek. Ochutnávka originální tortily a la española.
Ať Vám chutná. ¡Buen provecho!

Paella
Premiéru na naší škole mělo také tradiční jídlo z rýže, podobné rizotu pocházející z Valencie paella valenciana. Rozdíl je však patrný jak v použitých ingrediencích, tak v postupu. Základem je rýže la bomba, tedy kulatozrná. V průběhu vaření rýže získá jedinečnou barvu i chuť. Paella má několik variant, s mořskými plody, králíkem nebo s kuřecím masem. My jsme zvolili tu s kuřecím masem a zeleninou. Nesměl samozřejmě chybět ani šafrán, klenot španělské kuchyně. Jen pro zajímavost Španělsko produkuje 90% tohoto zázračného koření. Paellu jsme připravili na speciální pánvi pro 12 osob. Techniku přípravy postupně zvládli studenti 3.A1, 2A1 a 4.B1. Po usilovné práci v náročných podmínkách se tak zrodila další ukázka španělské kuchyně, která je považována za jednu z nejzdravějších.

Tarta de Santiago, alfajores a empanadas
Součástí představování gastronomie Španělska byla i ukázka a ochutnávka tradičního dortu sv. Jakuba tarta de Santiago, torta compostela. Tento lahodný španělský koláč se peče u příležitosti velikonoční pouti do Santiaga de Compostela. Na svém povrchu má kříž ve tvaru meče, symbolu rytířského řádu svatého Jakuba z Compostely. Naše studentky Barbora Olejáková, Jana Migotová a Kateřina Mrůzková nám tak každá připravila kulinářský zážitek. Další pochoutkou byly alfajores malé koláčky plněné karamelem, které pro nás ukuchtila Natálie Wernerová ze 4.B1. Nesmíme zapomenout na empanadas pirožky, které s láskou vytvořila Petra Slaninová z 2A1.

Au-pair ve Španělsku
Zajímavou přednášku si pro nás připravila absolventka SGO Katka Kupková. Její vyprávění o pobytu ve Španělku, kde pracovala jako au-pair, bylo motivující a inspirující. Seznámila nás s tím, co přináší práce v zahraničí.
Přejeme ji spoustu dalších zážitků a úspěšné studium na VŠE v Praze.

Fabiola
V hodinách španělštiny jsme měli možnost přivítat studentku z Chile Fabiolu. Pokračovala tak série prezentací latinskoamerických zemí s rodilým mluvčím. Chile patří mezi nejnavštěvovanější a nejatraktivnější země Latinské Ameriky. Přednáška byla pozoruhodná.
¡Viva Chile!

Mgr. Kamil Plaček

15_01_08 Na vlně fiesty

Kategorie: Aktuality

Tento web používá cookies k rychlejšímu načítání obsahu a pro počitadlo návštěvnosti. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close