Exkurze „Krajina a člověk“ – 3. ročník – CHKO Pálava

Před několika dny se celý třetí ročník vrátil ze společensko-biologicko-historicko-vědně vzdělávací exkurze, která byla pro mnohé více než vysilujícím zážitkem.

Psychická zátěž byla na studenty vyvíjena již při odjezdu na nádraží, kdy jsme museli najít správný vlak. Někteří jej našli snadno, jiní si místo do Ostravy zajeli na Cvilín. Avšak i po této negativní příhodě jsme se nakonec všichni shledali na ostravském nádraží, odkud nás vlak již odvezl do oblasti naší exkurze. Tedy… některé odvezl, jiní museli běžet za ním z důvodu absence jízdenek.

Po strastiplné cestě jsme si všichni oddychli, protože po osvěžujícím opuštění rozpálených vagonů nás čekala naprosto nádherná cesta ještě rozpálenějším autobusem. Potom jsme přesedlali opět na vlak a pak jsme šli asi 150 kilometrů pěšky městem.

Po tom, co jsme se ubytovali v hotelu U Zajíce, někteří spali, jiní si ošetřovali tržné rány, puchýře a zlomeniny utrpěné při pochodu smrti.

Vzhledem k tomu, že naši vězeňští dozorci (vyučující) byli ten den obdařeni vynikající náladou, absolvovali jsme nádhernou procházku po Mikulově a jeho historických památkách obohacenou odborným výkladem jednoho z dozorců. Po 15 kilometrech chůze městem a vnější prohlídce městského zámku nakonec i dozorci uznali, že není radno procházet se na sluníčku v padesátistupňovém vedru. Odebrali jsme se tedy zpátky na ubytovnu a po nedlouhé době nás konečně přivítala pizzerie nedaleko hotelu s bohatou večeří a lahodnými nápoji.

Když dozorci dojedli naše porce, bylo nám uděleno pár chvil volna a poté jsme museli ulehnout. Na večerní radovánky nebyl čas. Většina studentů večer trávila sepisováním poslední vůle a dopisů na rozloučenou.

Druhý den byl mnohem lepší. Dostali jsme snídani a vydali se na něco, čemu se dá říkat prohlídka lesa. Hodně stromů, hodně chůze, hodně bolesti a ještě víc obětí, které podlehly fyzickému i psychickému tlaku přírody, jež nás stále obléhala ze všech stran! Dokonce nám byl přidělen průvodce. Byl vskutku odborník. Znal každého brouka v lese, některým dal i jména. Po názorné ukázce toho, jak sníst čtyřiceticentimetrový kořen, jsme došli na Děvín. Zdolání této vysoko položené zříceniny si vyžádalo další čtyři životy. Cesta zpátky do města nás zasvětila do detailní krásy asfaltu, který jsme celých 40 kilometrů sledovali pod svýma nohama.

Další den jsme měli možnost prohlédnout si zevnitř i zvenčí nádherný zámek Lednice a ztratit se v jeho zahradách. V těch jsme se nějakou dobu procházeli, pozorovali přírodu, zvěř a vyjasnili si s dozorcem, kdo z nás již někdy v životě držel v ruce ptáka.

Následovala ochutnávka vína doprovázená výkladem tamějšího pijana přezdívaného Modrý Portugal. Nikdo z nás dodnes nemá nejmenší tušení, proč se mu tak říká. Zbarven byl spíš do červena a přízvuk měl moravský.

Poslední den jsme si vyslechli něco z dějin Židů a prohlédli si mikulovský židovský hřbitov. Také jsme zavítali do jeskyně Na Turoldu. Po vstupu do jeskyně nás průvodce vyhlížející jako Charles Manson vyzval, abychom si odložili batohy a všechny cennosti do připraveného rožku. Pak tajemným hlasem oznámil do telefonu: „Patnáct…“ Když nám došlo, že to číslo je náš počet, napadlo nás, že je to pokyn pro muže dole v jeskyni, aby nám začali kopat masový hrob. Z tohoto tajemného muže se vyklubal milovník metalu a příznivce hippies. Ukázal nám pár geologických divů Evropy a také jsme měli možnost prohlédnout si živé netopýry.

Na ubytovně jsme si již jen sbalili věci a čekala nás mnohem příjemnější cesta vlakem domů. Nevím, jestli to bylo proto, že tento vlak měl již klimatizaci, nebo proto, že dozorci zůstali s tím hodným pánem v jeskyni. Nicméně, po prohlídce jeskyně jsme je už neviděli.

Příjezd domů byl následován blaženým pocitem svobody. Všichni jsme si najednou nějak více začali cenit života.

Za zmínku by ještě stálo, že druhá skupina studentů zahynula při výstupu na Svatý kopeček. Zdolání této hory bylo jak nad jejich síly, tak nad síly bičů jejich dozorců…

Jakub Škrobánek, 3. C J

Kategorie: Aktuality

Tento web používá cookies k rychlejšímu načítání obsahu a pro počitadlo návštěvnosti. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close