Den zdraví aneb Příprava na život

Nikdy nevíme, co nás v životě čeká a jakým situacím budeme muset čelit. Proto je vždy lepší být připraven na vše. Den zdraví, který se uskutečnil 11. února 2013 v budově školy, se nás na pár takových nečekaných situací připravit pokusil.
Jak už je dobrým studentským zvykem, ke každé školní akci přistupuji s mírnou nedůvěrou a opakuji si: Horší než sezení v lavici to přece být nemůže. A opravdu nebylo! Dokonce to bylo o dost lepší.
Zasněžené pondělní ráno začalo vyprávěním zdravotních sestřiček z Transfuzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Video nám přiblížilo ambulanci, laboratoře i samotný odběr krve či krevní plazmy. Při záběrech na krev pár jedinců pobledlo, ale nakonec to všichni ustáli. Sestřičky nám zodpověděly řadu otázek, které se týkaly možnosti darovat krev, problematiky důvěryhodnosti dárců i nedostatku pravidelných dárců. Při odchodu mnozí z mých už osmnáctiletých spolužáků nad možností dárcovství evidentně přemýšleli.
Další blok byl zaměřen na poskytnutí první pomoci, hlavně resuscitaci. Nejprve jsme se dozvěděli mnoho teoretických informací a následně jsme se je pokoušeli převést do praxe pod dozorem studentek opavské Střední zdravotnické školy. Nevím, zda si politování zasloužil více panák, který byl vystaven enormně silným masážím srdce, či studentky, které si vyzkoušely, že s třiceti třeťáky v jedné místnosti to vždy není úplně snadné.
Závěrečný blok byl v režii žáků čtvrtého ročníku. Představili nám vlastní seminární práce na témata vskutku aktuální. Výklad o metanolu nás zaujal vzhledem k poměrně nedávné aféře, zajímavá byla také práce o nemoci toxoplazmóze. Jedním z jejích přenašečů jsou naše umňoukané čtyřnohé kamarádky. Poslední prezentace nesla název Brouci na talíři aneb Realita brzké budoucnosti a doprovázela ji ukázková ochutnávka. Cvrčky na másle můžu rozhodně doporučit, stejně jako mladším ročníkům Den zdraví, který se snad stane tradicí. Dozvíte se totiž mnoho užitečných informací, a když budete mít štěstí jako my, zkusíte i nějakého toho smaženého broučka.

Simona Galiová, 3. A

Kategorie: Biologie

Tento web používá cookies k rychlejšímu načítání obsahu a pro počitadlo návštěvnosti. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close