Exkurze semináře z chemie do firmy Seliko

23. 4. 2008 – Dne 17. dubna svítilo slunce a vysedávání v lavicích se našim zadnicím zdálo téměř nekonečné, a proto jsme s radostí vyrazili za poznáním ven – na exkurzi do opavské firmy Seliko. Hned na vrátnici se nás ujal velmi sympatický mladý muž, Ing. Petr Koflák, který byl – představte si – zároveň absolventem našeho gymnázia. Jeho přednáška o firmě Seliko se tedy rázem změnila ve smršť otázek nasměrovaných na naši novou budovu. Po tomto krátkém zpestření jsme se ale uvědoměle vrátili k tomu, proč jsme vlastně přišli. Prohlídka začala na místě, které nás zajímalo asi nejvíce – v laboratoři. Naše překvapení bylo veliké. V poměrně nevelké místnosti nás oslovil stůl plný nejrůznějšího chemického materiálu, pomůcek a nářadí. Troufám si říct, že některé už důvěrně známe ze školních hodin chemie, s jinými jsme se ale zatím setkali spíš zprostředkovaně. Některé předměty vykazovaly znaky opravdu častého používání. Byli jsme ale ujištěni, že pomůcky slouží přesně svému účelu, a dokonce nám byly vysvětleny některé principy kontroly kvality potravin. Tyto informace se mi už vždycky proženou hlavou, když budu stát před regály v obchodě.
Druhá část naší exkurze byla situována do výrobní haly úseku zelenina, kde jsme si mohli prohlédnout výrobní linky. Zde jsme se také od chemie trošku odklonili k ekonomii, protože jsme se dozvěděli, že většina výrobků firmy Seliko –
s výjimkou konzerv a zelí – je vyráběna v Asii, což dosud asi nikdo z nás netušil.

Pan průvodce naši exkurzi zakončil výčtem vyučujících, které máme pozdravovat, a nabídkou nástupu na odpolední směnu, pokud se chceme ještě zdržet. To nám otevřelo oči a náhle jsme viděli, jak je to studium vlastně krásné…
Veronika Vaníčková, 3. C

Kategorie: Chemie

Tento web používá cookies k rychlejšímu načítání obsahu a pro počitadlo návštěvnosti. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close